Fenykl je bylina, která vám doroste do pořádné výšky. Dorůstá totiž až do výšky 1,4 metru. Má drobné žluté květiny, takže je i velmi krásná na pohled. U nás se využívá nejenom v gastronomii, ale také v přírodním lékařství. Má totiž skvělé léčivé účinky. Fenykl se obvykle používá na potíže s trávením, jako je zácpa, nafouknuté břicho a pocit plného břicha. Na tyto věci je skvělý fenyklový čaj. Ten se doporučuje popíjet i těhotným nebo kojícím ženám. Jeho účinky jsou dobré nejenom pro maminku, ale i pro dítě, zejména, pokud trpí na plynatost a bolestivé bříško, či koliky. Je rovněž skvělý na onemocnění dýchacích cest, jako jsou záněty průdušek nebo kašel.
Jak už jsme zmínili, využívá se také v kuchyni. Jeho chuť je nasládlá, můžeme ji přirovnat například k anýzu. Používá se často do nakládané zeleniny či do pečiva. Rovněž je skvělým doplňkem k masům. Najdeme ho i jako přísadu v různých alkoholech. Co se z fenyklu všechno konzumuje? Téměř všechno. Kořen, lodyha, semínka i listy. Plody a semínka jsou skvělá na fenyklový čaj. Semínka ale musíme před použitím rozdrtit v hmoždíři, než ho zalejeme horkou vodou. Pozor, čaj byste neměli pít více než dva týdny v kuse 3x denně. Poté se poraďte s lékařem, zda můžete dále v pití čaje pokračovat.
Nenechte čaj louhovat moc dlouho, maximálně deset minut, jinak výsledný nálev bude příliš silný. Pokud chcete použít fenykl na trávení, nejlépe uděláte, když si vezmete plody fenyklu a syrové je namáčíte do oleje. Nejenom, že je to výborné, ale velmi to prospěje i vašemu trávení. Pokud chcete aby byl fenykl měkčí, nakrájejte ho na plátky a ty pak nechte 15 minut ve studené vodě. Listy jsou skvělé jako bylinky. Dají se jíst i za syrova, například jako osvěžující přísada do salátů. Fenykl si můžete snadno pěstovat i na vaší zahrádce. Nejlepší doba pro sázení je od poloviny června do srpna. Poté sklízíme v období srpnu až říjnu.